Je wilt op vakantie of een weekend weg. Leuk! Natuurlijk willen we allemaal de mooiste vliegtijden, de hoogst scorende maatschappij, en dan vooral voor de beste prijs. Maar, hoe kun je de beste en goedkoopste manier vinden om een vlucht te boeken? Met zoveel zoekmachines, websites en de met de minuut wisselende prijzen bij vluchten, is het best lastig de juiste aanpak te vinden. Hierbij 9 tips die je tijd en geld kan schelen bij het boeken van je volgende vlucht.
1. Gebruik de beste zoekmachines om de vlucht te boeken
Zoek dezelfde vlucht in meerdere zoekmachines. Er zijn grote verschillen, het loont dus de moeite om je zoekactie in verschillende tegelijk te doen. Wij hebben de beste ervaring met de volgende zoekmachines om een vlucht te boeken:
- Skyscanner (of download de app)
- AirFare Watchdog (goed bij het vinden van ‘error-fares’, zie tip 7)
- Kiwi.com (combineert alle luchtvaartmaatschappijen om routes te creëren die goedkoper zijn dan boeken met slechts 1 luchtvaartmaatschappij, zie tip 5)
- JetRadar (inclusief budgetmaatschappijen, wat veel zoekmachines niet doen)
- AirWander (maak gebruik van een tussenstop en heb 2 reizen voor de prijs van 1, zie tip 4)
- Google Flights (goede tool om snel vluchten te vergelijken – niet altijd de beste prijzen)
- Momondo
- Edreams
- Matrix ITA Software (je kunt hier geen vluchten boeken, maar wel heel goed de opties bekijken)
2. Zoek anoniem
We hebben allemaal weleens dat je online een vlucht zoekt, en een dag later is hij ineens duurder. Door opgeslagen cookies in je browser kunnen de prijzen stijgen als je vaker dezelfde route opzoekt. Je kunt daarom het beste in prive/incognitomodus browsen. Hier kun je zien hoe je dit doet.
3. Zoek de goedkoopste dag om te vliegen
Er wordt vaak gezet dat het boeken op dinsdag het meest goedkoop is, dit is echter niet altijd waar. Het is meestal wel zo dat het goedkoper is om op een weekdag te vertrekken. Wat je het beste kunt doen om te kijken welke dag het goedkoopste is, om een maandoverzicht te laten zien. Zo doe je dat:
Stap 1. Ga bijvoorbeeld naar de skyscanner website of app
Stap 2. Voer je vertrek- en aankomststad in
Stap 3. Selecteer “one-way” (ook als je retour wilt vliegen – je bepaalt alleen de goedkoopste dag om heen te vliegen)
Stap 4. Klik op “Vertrek”, maar selecteer in plaats van een datum in te voeren “Gehele maand”, zodat je kunt zien welke datum de beste prijs heeft.
Stap 5. Druk op “Zoeken” en kijk welke datum het goedkoopste is. Soms wordt niet op elke datum meteen een prijs weergegeven. Als je een prijs wilt zien die niet wordt getoond, klik je op het vergrootglas over de datum.
Herhaal deze stappen voor de terugvlucht, indien van toepassing. Je kunt nog steeds een retour in één keer boeken, maar als je deze stappen eerst uitvoert, zie je welke data over het algemeen goedkoper zijn om te vliegen.
4. Reizen met een overstap combineren met een andere trip
Hoe leuk is het niet als je in 1 reis meerdere bestemmingen kunt aan doen, en als dit zelfs nog goedkoper uit kan pakken. Met name bij verre reizen is er vaak een overstap nodig. Waarom zou je hier dan niet net die ene stad aan koppelen waar je altijd al naar toe hebt gewild. Of net even een paar dagen genieten van de zon. Het is vaak goedkoper om losse reizen te boeken dan in een keer. Goed om dit uit te zoeken. Kiwi.com en AirWander zijn beide geweldige zoekmachines voor het vinden van goedkopere routes waarbij meerdere luchtvaartmaatschappijen betrokken zijn. Bij AirWander kun je ook heel makkelijk het aantal dagen dat je wilt stoppen aangeven, dan geeft hij op basis van je heen –en terugvlucht bestemming een lijst met plaatsen aan die je kunt bezoeken. En vaak is het nog goedkoper ook om dit te doen. 2 vliegen in 1 klap.
5. Maakt het je niet uit, maar wil je gewoon de beste aanbieding?
Bij Kiwi.com kun je heel makkelijk een vertrekstad selecteren en een datumbereik. Vervolgens komen er geschatte kosten uit voor vele bestemmingen. Ook worden er diverse luchtvaartmaatschappijen gecombineerd.
Soms kan het een risico zijn als je met meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegt die geen onderdeel van dezelfde alliantie zijn. Als je bijvoorbeeld vertraging hebt met de een en daardoor de aansluiting met een andere maatschappij mist, kan het zijn dat je de volle pond moet betalen. Kiwi.com heeft hier echter een mogelijkheid voor die wijzigingen in het schema, vertragingen en annuleringen dekt. Zolang je contact opneemt met Kiwi.com zodra je op de hoogte bent van de vertraging, zullen zij een alternatieve aansluitende vlucht of restitutie aanbieden. We hebben deze garantie nog niet zelf gebruikt, maar het klinkt wel als een interessante optie.
6. Wacht niet te lang om je vlucht te boeken
Het komt niet vaak voor dat vliegtickets goedkoper worden naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, vooral als je niet veel ruimte hebt om op andere dagen te vliegen. Veel maatschappijen bieden meestal lage tarieven als basisprijs en naarmate de tickets worden verkocht, stijgen de prijzen. Je grootste besparing komt meestal door ver van tevoren je vlucht te boeken. Wat wel interessant kan zijn, is om te wachten tot speciale aanbiedingsweken bij luchtvaartmaatschappijen, bijvoorbeeld de KLM werelddealweken. Deze zijn meestal in januari en september en de exacte datum wordt kort van tevoren aangekondigd.
7. Zoek naar ‘errorfares’ van luchtvaartmaatschappijen
Luchtvaartmaatschappijen maken soms fouten bij het plaatsen van hun tarieven, kan leiden tot onwijs interessante deals. Dit kan verschillende oorzaken hebben: fouten met een ingestelde wisselkoers, technische storingen of menselijke fouten. Als je hiervan op de hoogte bent, kun je soms veel geld besparen. Met name AirFare Watchdog is een handige site om deze fouten op te sporen. Een andere handige manier is om een hele maand weer te geven bij het zoeken naar vluchten met Skyscanner (zie tip 3).
8. Gebruik een reisbureau om je vlucht te boeken
Er verdwijnen steeds meer reisbureaus met wie je persoonlijk contact hebt. Dit kan echter wel interessant zijn. Als je zelf eerst wat vooronderzoek doet waarbij je je goedkoopste vlucht hebt gevonden. Zou je dit door kunnen sturen naar het reisbureau en hen kunnen vragen of ze dit aanbod kunnen overtreffen. Vaak hebben reisbureaus afspraken met luchtvaartmaatschappijen die, met name bij langeafstandsvluchten, erg interessant kunnen zijn. Ze kunnen je ook helpen om je tussenstops te verlengen, zodat je een paar dagen kunt genieten in een andere stad.
9. Kijk of het goedkoper is om in andere valuta te betalen
Je kunt op de diverse websites vaak een andere valuta selecteren. Niet altijd werken deze met automatische wisselkoersaanpassingen. Dit kan soms voordelig uitpakken. Je betaalt dan gewoon met je Nederlandse creditcard, maar kunt dit in de gekozen valuta doen, die dan wordt omgerekend.